20230527 122833

Зелено училище край река Златна Панега в град Луковит 27.05.2023

|

Сдружение Балканка и Сдружение Панега Луковит 2021 заедно в една мисия – да запалим любовта към реките и живота в тях, в децата от град Луковит, в децата на България.

През изминалата събота около 60 деца се включиха във вълнуващо зелено училище, което се проведе край красивата река Златна Панега в град Луковит. Това незабравимо преживяване имаше за цел да насърчи децата да разберат повече за природата и в частност реката, да научат до какво богатство живеят и как да го запазят.

Организацията на станалото традиционно събитие, в което влагаме цялото си сърце и душа, премина с много хъс и ентусиазъм през редица перипетии. След като миналата година събитието в Луковит беше отложено цели два пъти, тази година бяхме решени да го направим.
Следяхме всеки ден прогнозата и брояхме дните. Ето, че два дни преди събитието, прогнозата не беше обещаваща. Казахме си, че ще се справим. Набързо планове какво е нужно и от другия край на България започна да се събира инвентара. Дойде събота, нищо не можеше да ни изплаши. На място се оказахме с 8 шатри, 20 маси, 30 стола … жестоко.
Подготовката на лагера протичаше с много настроение, като много ръчички се бяха захванали с разгъване на шатри, подредба на маси и столове, сгъване на брошури, рязане на стикери.

И ето ги, малко преди 9 детските усмивки започнаха да се задават в дъното на иначе тихата улица. Всяка минута се записваха нови и нови участници, които с всяка минута се увеличаваха. 10, 20, 30 … накрая станаха близо 60. А това означаваше само едно – много смях и зареждаща емоция.

Часът стана 9 и 40 и ето, че първият звънец удари. След кратки встъпителни думи от организаторите и запознаване на всички малки и големи участници с лагера, неговата организация и това как ще протече денят, се захванахме с разделяне на участниците в класове. А те бяха също толкова цветни като наименования, като самите участници.

Бяха съставени четири класа:
Отбор 1 беше кръстен „Пъстърва“ и по една обозначителна пъстърва беше закачена на гърдите на съучениците.
Отбор 2 беше посветен на реката, която ни е приютила всички в този ден, уникалната река Панега, като учениците в този клас гордо носиха името на едноименната река.
Отбор 3 беше кръстен на един от най-честите представители на дънните безгръбначни – отбор Ручейник усмихна всички.
Отбор 4 носеше името на това, което искаме да предадем на всички – Чисти реки.

„Хайде, деца, започваме“, каза Добри и децата заеха своите класни стаи.

Отбор Пъстърва, като една истинска пъстърва, бързо скокна във водата и малко след това вече нямаше сухи крака 🙂

Те имаха за задача да научат повече за риболова на пъстърва с изкуствена муха и изкуствени примамки. Опитните рибари им показаха основни техники и правила при работата с риболовна екипировка.
Интерес проявиха родителите и придружителите на децата. Те също бяха посветени в страхотното хоби на риболова!
Като се запремятаха едни примамки във всички посоки, стана весело. Участниците бързо свикваха и с всяко хвърляне ставаха все по-точни.

Отбор Ручейник разбира се стартираха също във водата, само че при хидробиолога Пенчо Пандъков, който разкри богатството на речното дъно и живота по него на участниците.

Децата имаха възможността да изследват различни видове безгръбначни животни, които обитават реката. Те се запознаха с разнообразието от водни насекоми, червеи и други безгръбначни, които играят важна роля в екосистемата на реката.
Часът беше и доста интригуващ и за възрастните. Интересно е как децата не се притесняват от гамаросите, пиявиците, охлювите и другите организми, докато възрастните посягаха доста плахо към ваничките с речните обитатели.

Отбор Панега се настаниха в удобните столчета, грабнаха моливите и започнаха да рисуват. Но рисуваха не какво да е, а речните обитатели – рибите.

Децата получиха практически съвети за разпознаване на различните видове риби и бяха научени как да разпознават различните характеристики и особености на всяка от тях. Научиха повече за живота на рибите, с какво се хранят, в кои части на реката се придържат, за кое течение са характерни и още много други факти от битието им.
За целта спомагаха и подготвените предварително шаблони, както и леките закачки с пропуснати елементи в силуета, които насочваха към дадени вид, но учениците трябваше сами да открият – тук липсва перка, тук мустаче ….

Отбор Чисти реки започнаха да редят образователни пъзели във връзка с един от наболелите проблеми – замърсяването на реките и въздуха. Научиха ценни съвети за използването на различни продукти, за рециклирането на отпадъците и други.

Децата се научиха как да разпознават и сортират отпадъците, значението на рециклирането и опазването на околната среда.
Получиха ценни съвети как да избягват опаковките за еднократна употреба.
Бяха насърчени да събират отпадъците и да ги изхвърлят по правилния начин, като по този начин допринесат за по-чиста и здравословна среда.
Запознаха се с проблемите на реките и защо не трябва да изхвърляме пластмаса в тях.

В захлас премина първия час, след което отборите последователно започнаха да разменят класните си стаи, докато всеки един от участници не премина през всички курсове. Вече стана обяд и беше време за почивка, когато децата получиха хранително подкрепление, за да презаредят батериите. Благодарим на Община Луковит за осигурения обяд.
След като се наядоха, младите ентусиасти получиха може би своята първа награда в живота, а тя е безценна „Млад пазител на природата“.

Всички знаеха, че предстои още една последна стъпка. Децата с интерес очакваха да дойде бусът със съкровището – малки рибки, които щяха да заплуват в река Златна Панега.
Точно в 13 часа, пристигнаха и рибите. Един сладкодумен чичко (Кърцата) взе един чувал и повлече след себе си цяла група деца и започна своята приказка за това, защо е важно да се грижим за живота в реките и как започва често всичко … от една малка рибка, която след време ще има шанса да се превърне в символа на реката.

Специални благодарности към всички, които се включиха в това събитие. За нас беше незабравимо. Специални благодарности на момчетата от клуб Панега – Луковит 2021, които не само се грижат за реката, но и се погрижиха с логистиката на училището.
Специални благодарности на учителите и родителите, които придружаваха учениците. Надяваме се да сме оправдали очакванията. Страхотни бяхте.
Специални благодарности на община Луковит за съдействието.
Благодарности на Lidl Bulgaria за осигурените 10000 балкански пъстърви, които бяха разселени по реката.
Специални благодарности на художничката Русана Цветанова от РуАрт за всички материали, които подготви и за съдействието на място.
Специални благодарности и на кмета на село Ново село, Христо Христов, за осигурените шатри, маси и столове.

Подобни публикации