да за чиста трунска природа поход стража

„За чиста Трънска природа“ – Поход до връх Стража

| |

Привет младежи,

Вчера на 12.03.2017 г. сдружение „БАЛКАНКА“ каза ДА! За чистата Трънска природа.

Няколко от членуващите в сдружението колеги взехме участие в изкачването и изкачихме връх Стража, над с. Лилянци в подкрепа на трънчани и срещу намерението районът от красиво кътче в България, да се превърне в разорано минно поле за добив на злато. Дори и малко се поомешахме в редиците на другите ентусиасти дошли да изкачат върха. Трябваше да се открие гледка към района, в който инвеститорите имат намерение да разработват златни мини. гъстата мъгла доста стабилно беше обхванала в обятията си върха, но това не попречи на всеки един да се кочи горе, където звукът от гайда се разнесе приятно из района.

Появиха се и участници от „АСАРЕЛ МЕДЕТ“ АД, като алтернативна група за изкачване на съседния връх и демонстрирайки колко безопасни е щадящи природата са мините. Те не били това, за което си мислим. Без да подозират се спряха пред бат Димо, доста усмихнати. Както той само си знае ги подхвана на къс пас с въпрос:

  • щом е толкова всичко наред, ЗАЩО р. Медетска и р. Бъта в района на Панагюрище са без грам живот по протеженията си? Не било вярно, но не се съгласиха да се разходят заедно до двете реки и да им покаже лигавите жълти наноси в коритото.

Голдън рет ривър-а на Мариян, ЕДИ, също взе участие в похода. Сам тичайки срещу добива на злато.

Златото не се бере, както ябълките по дърветата, а води след себе си до унищожаване на природата във всеки район със стартиран подобен проект. Развитие на Туризъм води до повече просперитет на местните, отколкото златна мина, от чиито приходи ще се възползват единици хора от страна на инвеститорът. Местните ще са потърпевши, а природата необратимо унищожена (ландшафт, флора, фауна, замърсени реки).
Нека се замислим !

А дали ще се замислят държавата и инвеститорите? Въпросът е отворен …

Ето снимки и от мероприятието.

p.s. В медиите се говори за едва 200 човека взели участие, а реално бяха 500-600. Селото беше запълнено от специално дошли коли, пълни с хора до горе. Кой със щека или тояга взе участие в похода. линк къмалбума https://www.facebook.com/media/set/?vanity=balkanka.bg&set=a.1346289658784891

Подобни публикации