бнр

ВЕЦ-овете – въздействие и ползи

|
Иван Пандъков

Едно интересно интервю на темата изградените мВЕЦ в коритата на реките.
След 9:40 можете да чуете и наш коментар по темата ВЕЦ-ове на Дунав и мВЕЦ въобще.

https://bnr.bg/vidin/post/101594188/?fbclid=IwAR1fX8uprE1UDWtlJUG0QS_n2kAEZ7XM2dnOJJxRVK_pERwVMcWdb4xPEa4

Иван Пандъков – председател на сдружение „Балканка“ обясни, че за идеята за строителство на два ВЕЦ-а по река Дунав  е започнало да се говори малко преди изборите по време на кампанията на „Продължаваме промяната“ – единият при Никопол, другият край Силистра. Такива проектни намерения е имало по времето на социализма. Около 50 години са проучвани и има заключения, последно през 2008 година са отхвърлени на всякакво ниво. 
„Нас много ни изненада в предизборната кампания на „Продължаваме промяната“, че фигурират подобни инициативи, тъй като това може да го предлага само човек, който не е запознат с целия процес, който е минал досега и защо са отхвърлени тези проекти.

„Със сигурност има хора, които повече от мен могат да говорят за река Дунав, но аз лично виждам какъв е ефектът от построяването примерно на язовир на река Дунав „Железни врата“ в Сръбско“, каза Иван Пандъков.

Момента, в който бъде подприщен Дунав, ще се повиши значително нивото на подпочвените води в много голям регион, което ще доведе до усилване на свлачищни процеси, допълни председателят на сдружение „Балканка“. 2005-2010 година са построени няколко ВЕЦ-а по река Искър в Искърското дефиле. Вече 3 от тях, в резултат от изпускани утайки довеждат до отравяне на рибата в реката, допълни Иван Пандъков. По думите му  има три решения на съда, които обявяват разрешителните на три ВЕЦ-а за незаконни, а в прокуратурата са образувани преписки за още 155. Около 260 са работещите ВЕЦ-ове в България, заедно със старите от социализма големи енергийни мощности на НЕК. Около 200 от тях са малки ВЕЦ-ове на малки рекички. 

Подобни публикации