Malko sharkowo karta

Битката за язовир Малко Шарково

| |

Наскоро загубихме едно от делата, които водим. Струваше ни не малко пари, доброволен труд, безсънни нощи, отсъствие от работа. Едно от делата за поредния значим язовир, голяма част от който, бе отдадена през 2021г. на само един ползвател, за да си прави садки – язовир Малко Шарково.

След като се запознахме с казуса, становищата и решенията на компетентните институции и съответните възможностите за обжалване в срок на разрешително, след като видяхме, че за пореден път, любимецът на всички власти, Пешо Димитров, в качеството на служебен зам. министър се подигра със Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие, Закона за държавната собственост, а и със становището на компетентната БДИБР, включително нарушавайки основен принцип, залегнал в договора за функциониране на Европейския съюз, „принципът на предпазливостта“, българският съд показа, че играе пълен карамбол с природата и заинтересованата общественост.

Докато едни съдебни състави продължават да бранят устоите на правото, други – напълно погазват правото в страната, а силно оръжие в техните ръце е това, че нямаме работещи „компетентни институции“. А произнасянето, макар и неправилно, на (не)компетентната институция, без да има някакви сериозни процедурни пропуски, е винаги удобно за инвеститорите …. Несигурната правна среда ражда уродливи решения и е идеалната среда за корупционни практики, за което не веднъж сме сигнализирали.

Как се разви казусът с язовир Малко Шарково може да научите от видеото по-долу.

На картата можете да видите проекто идеята на инвеститора.

След възраженията, МОСВ намали площта наполовина на етап разрешително:

Всички материали от делата можете да намерите тук.

Специални благодарности на Ваньо Контев от Vankocraft за предоставената възможност и професионалното отношение, занимавайки своите последователи с проблемите в управлението на водите у нас – тема, която не е толкова интересна, но която решава съдбите на всички ни.

Ако искате да ни помогнете, можете да го направите по един от описаните в сайта ни начини, или най-просто като подкрепите нашите каузи с минимално дарение. Парите ще бъдат използвани изцяло за делата на сдружението. Защото дори и да сме загубили това дело, не сме се отказали. Продължаваме с подаването на сигнали и обществен контрол над ползвателите на любимите ни водоеми.

Подобни публикации