Съвместна акция на ИАРА и „Балканка” срещу бракониерите по Вит

Ловеч, д-р Йордан Найденов

 

Припомням, че наскоро по сигнал от риболовци от клуб „Балканка” и публикации за бракониерство  в сайта bigfish.bg в пъстървовите зони на  Тетевенския балкан, ИАРА Ловеч извърши серия от проверки в този район и състави над 20 акта за нарушения на правилата за отговорен риболов.

 

На 14 септември по предложение на  клуб „Балканка” се извърши масирана проверка, която обхвана едновременно реките Заводна, Костина, Черни и Бели Вит, Стара Рибарица и продължи надолу по река Вит до Боаза. Тази кампания не беше само за залавяне на бракониери. Основната й цел е образователна. На всички проверени риболовци включително и на нарушилите закона се подариха цветни плакати с изображение на сладководните риби обект на интензивен риболов и измервателни линийки, с които уловените риби, след като се премерят, ако са с размери по-малки от допустимите в закона, незабавно да се пускат обратно във водата.

Повечето риболовци от  клуб „Балканка” отдавна не измерват рибите, а спазват евро стандарта в риболова, „NO KILL“ – „Не убивай”. По поречието на реките се поставиха  множество красиво изработени табели с  призива, популярен в България като „ХВАНИ И ПУСНИ“.

Крайно време е да погледнем с добри очи и благодарност  към красивата прегръдка на нашата природа. Тази, същата уникална природа,  толкова щедро ни е дарила с изобилие от блага, с които  сме свикнали до степен да не ги ценим.  Ами не е ли така и в риболова?  Тези малки реки по това време на години  по-скоро са планински ручеи. Рибата е беззащитна и мало и голямо лови на принципа кой с каквото може.

В хода на акцията беше заловен нарушител, извършващ риболов със вилица. Да, така е, най обикновена вилица за хранене. Монтирана към метален прът с разтворени и закривени зъби, тя се превръща в оръжие с което по особено жесток начин се умъртвява речната пъстърва.    Ами парашутите? Непълнолетни с въдици, завързали по два парашута на тях, се хвалят с улова си - все  едри скобари и то за около двайсетина минути. За риболовни билети да не говорим!  Само да пораснат, представям си с какво ще ловят риба.

Надолу по реката изненадите продължават. Здравеняци удрят с каменарски чукове по камъните, с което зашеметяват рибата и ловят поголовно.
„Няма да се предадем! Ще работим с тези хора и най вече с младите. Там е бъдещето“, оптимист е Димитър Куманов, един от участващите в проверката.
И така, денят приключи само с пет акта за нарушение. По-важното обаче е, че държавна институция и обществена организация имат прекрасно взаимодействие и посоката е правилна.

Искам да благодаря на тези ентусиазирани млади хора, които със собствени автомобили и средства дойдоха от различни краища на страната в този дивен кът от нашата Родина и посветиха почивния си ден на едно добро дело. Съвместните инициативи на клуб „Балканка” и ИАРА Ловеч по опазване на рибните ресурси, провеждане на зарибителни и образователни  кампании, организиране на състезания за деца и още много други  тепърва предстоят.

<