20231020 170932

Сигнал за багери в коритото на река Иванянска(Шеовица) + отговор от БДДР

| |

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на председател на УС и отговорник по проблемите свързани с околната среда в Сдружение Балканка – гр.София, Ви информирам за следното: в изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на българските реки от убийственото влияние на всякакви водовземания у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, изпращам сигнал за багери в коритото на река Иванянска, в края на село Иваняне, община Банкя.

На багерите се натъкнахме преди няколко дни. С направеното наблюдение може да се запознаете от приложените снимки.

Координати на мястото са – 42.697500, 23.171817 (https://maps.app.goo.gl/zwf3wzou8p1wpn8Z7), точно зад конната база.

Наблюдавано е отстраняване на цялата крайбрежна растителност, предимно върби и други храстовидни и дървесни насаждения, както и цялостно преоформяне бреговете на реката. Днес получихме информация, че щяло било да се строи някакво вилно селище …. хмх.

Зададохме си въпроси, че там принципно трябва да е забранено строителството по чл. 146 от ЗВ. А ако не попада под хипотезите на закона, то поне трябва да има някакво разрешително за водоползване. Обаче, точно, за това, което се наблюдава пък съвсем се сблъскваме със забраните по чл.143

Чл. 143. За защита от вредното въздействие на водите се забранява:1. (изм. – ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) нарушаването на естественото състояние на леглата, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици;2. (изм. – ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) намаляването на проводимостта на речните легла, включително чрез баражи и прагове, без съответното разрешително….

След справка с регистъра на разрешителните за водоползване не успяхме да открием действащо разрешително за водоползване по Закона за водите. Т.е. или такова няма или е скрито от обществеността и няма как да е влязъл в сила Административен акт. Следователно е предпоставка нарушение по най-малко 2 точки по хипотезите на чл.143 от Закона за водите.

Настоящият сигнал допълваме с отговор от компетентната Басейнова Дирекция – Дунавски район, който е от 06.11.2023г. Отговорът е безмилостен и бутафорен, доколкото от него става ясно, че е извършена единствено документална проверка и толкова. Няма и дума за това, че се преустроява коритото на реката и приложимите забрани по чл.143 от Закона за водите, за която контролът се извършва също от БДДР. А така също, дори дейността в реката да е на уведомителен режим към БДДР, то контролът се извършва отново от самите тях.

Ще продължим да следим този случай.

Подобни публикации