20240609 092944

Пореден сигнал за захвърлени клони в река след поредното „почистване“ и многоцелеви сигнал за нарушения по река Тополница

| |

Уважаеми дами и господа,

На 09.06.2024г. при обход край коритото на река Въртопа, при точки с координати 42.70545, 24.34590 ( https://maps.app.goo.gl/U2tx1QE874D6UWkD9 ) се натъкнахме на огромно количество клони, захвърлени в коритото на реката. Очевидно става въпрос за дейности по поддържане на просека за електропровод 20kV на местното ЕРП. На място, електропровод 20kV преминава в близост до водното течение по терасите на река Въртопа. За поддържането на просеката се налага гола сеч на крайбрежна растителност, която попада в сервитута на ВЕЛ 20kV – дейност, която е принципно забранена от разпоредбите на чл. 143 от Закона за водите.

Участъкът от реката попада в две защитени зони – както по директивата за хабитатите, така и по директивата за птиците(ЗЗСредна гора), като е извършена в период на размножаване на гнездящите птици, използващи крайречната ивица дървета и храсти за размножаване. 

Преди влизането в дълбокия каньон край гара Копривщица, където реката се влива в река Тополница, водосборът на река Въртопа се характеризира с големи пасищни пространства и тясна ивица крайречна гора, която в случая е била подложена на сеч. Големият проблем обаче са стотиците кубици захвърлени клони в реката, където не им е мястото.

За направеното наблюдение можете да се убедите от приложените снимки и следния видео материал:

За да не се хаби ценен ресурс от бюджета, моля, БДИБР и РИОСВ София, при посещение в района, задължително да извършат проверка и по изпълнение на предписания за възстановяване коритото на река Тополница преди сливането на реките Ширенейка и Крива река над град Копривщица. Предписанието е в резултат на проверка по наш сигнал на РИОСВ София и БДИБР от 13.06.2022г. и установени тогава незаконно изградени басейни. Същото да се случи и по отношение на множество басейни в дерето до хотел Орлов камък.

Същото да се случи и по отношение на незаконното сметище, в което се е превърнала река Тополница преди град Копривщица.

Същото да се случи и по отношение на сигналите за копаене на баластра при водослива на Ширенейка и Крива река.

Всички тези нарушения са описани подробно в следните линкове:

1.https://drive.google.com/drive/folders/1XAUoD7pq5-0HweIfxXRapGfyczkmFPsQ

2. https://drive.google.com/drive/folders/1U1_N6xVt-M3hGTUYv6b-hqLMHgkpEezQ

Досега сме подали 5 сигнал за тези нарушения без реален резултат.

Ето да видите, какво установихме през април тази година в реката преди град Копривщица:

Молим за входящи номера от БДИБР и РИОСВ-София и за контрол в рамките на неговата компетентност от инспектората на МОСВ. Считаме,че е абсурдно да си губим взаимно времето с някакви такива дребни дерибейщини и издевателства над реките, а можеше да ви похвалим поне малко за това, че установихте нарушението по Тополница и възстановихте участък от река, уж Защитена зона Натура 2000.

Подобни публикации