1 6

Магията на златната река

Много жеги последните дни. Викам си определено трябва да отида на река, на която има сенки, а да не съм по откритите участъци, че щях да рискувам топлинен удар!
Неделният ден ме отведе на едно такова място, където водата хем студена, хем има и сенки където може човек да се скрие от жулещите слънчеви лъчи!

1 6

Интересното този ден беше (сега така разправям, но вчера за малко и по дърветата да се катеря), че на два пъти имах среща с диво прасе! Бай Димо мечките го навестяват или на пушещи лайна попада, а аз с диви прасета си правех компания! Та пристигам на реката рано сутринта и заметнах няколко пъти, но без индикация на петнисти! Чувам наблизо около мен, че нещо се изметна в реката! Викам риба и започвам да се взирам, когато виждам недалеч от мен че диво прасе преплува реката и то откъм моята страна! Излезна, изтръска се и започна нещо да рие! Оглеждам се и виждам, че навсякъде шубрак, само една вяла пътечка около мен! Викам си тоз шопар точно покрай мен ще се провре! Оглеждам се за достъпно дърво, че знам ли го в какво настроение ще прасьо! Тъкмо сгънах въдицата и достигнах едно дърво и мощно бягане на прасето в моята посока дигащо пушилка ми изкара акъла! Видях го като сянка, както и пъстървите прибягват в реката като сенки! Всякакви животни бях виждал докато съм бил за риба, но с диви прасета досега не сме ловили заедно! Продължих напред и започнах да облавям! На моменти видях и прилични рибоци (30-40 см) махащи леко с перките от дъното на реката! Не искаха обаче да да се индикират за протокола! Наврях се в едни шубраци и застанах на място, откъдето едвам подавах пръчката! Заметнах и пръчката се сгъна и започнаха едни подскоци! Хубава американка 30+, която преди да я снимам още и тя се освободи сама! Тъкмо се разви тази случка и хоп гледам растителността около мен на 7-8 метра се раздвижи! Викам си пак прасе и наистина. Шмугна се в реката и хоп на отстрещния бряг. Не ме усети веднага, но когато заскърцах с аванса и взе да се оглежда уплашено. Не, че и аз бях в абсолютно спокойствие! Само тази джунгла ми трябваше, а и доста грухтящи станаха вече! Преместих се нагоре на едно перспективно място! Замятам HZL и хоп една прилична американка около 27-28 см. Откачих я от безконтрените тройки с изстудена ръка и хоп обратно в реката! Замятам пак и хоп въдицата отново се сгъва и започнаха подскоци! Викам си балканиада ще да е и наистина!

2 6


Охранена балканка 30 см. Откачих я внимателно от другия воблер (Goldy) и хоп обратно в реката! Започна да става интересно!
Продължих нагоре по реката, но настана такава джунгла ще трябваше да се провирам като партизанин и си викам, че и ако тук се срещна със зурлата на прасето няма да е приятно! Тръгнах на обратно и викам, ще отида в друг участък! Обаче реших да спра при едни надвиснали драки във водата, от където реката се провираше! Заметнах воблера HZL в началото на клонаците, а той се провря през тях и продължи надолу! Рисково си е такова изпълнение, но пък и риба може да се хване! Затворих скобата и тъкмо завъртях и мощен удар и подскоци над водата! Викам оплете се, но не! Дойде до мен хубава американка 30+, тъкмо да я снимам и тя се върна сама там откъдето е дошла! Събрах такъмите и слезнах малко по надолу, точно под едни сенки и хубав вир!

3 7

Заметнах няколко пъти и хоп въдицата се сгъна отново! Рибата не беше голяма (25 см), но много красива!

4 7

Откачих я внимателно и я пуснах в студените води! Стоях си на сянка и само замятах под клони бързеи, но не искаше друга да се закачи! Преместих се по-нагоре до място, които представляваше дълъг бързей! Сложих Голди-то и заметнах и оставих да продължи надолу! След това затворих и леко завъртях и като последва силен удар и подскок във въздуха на хубава балканка! И така няколко пъти! Заплете се в едни клонаци, но се откачи и приближи към мен! Рибата беше хубава и охранена 35 см поне! Нямах възможност да я измеря по-добре, защото като видях колко е красива и веднага забърках за фотоапарата, а нея оставих във водата! Нали не се видях с Димо да ми подари официално кепа и рибата се откачи! Нищо, още по-добре! Тъкмо по-бързо ще се възстанови!

За деня имах 8 извадени риби и 9 удара! Най-малката риба към 25 см! Най-големите към 35 см.
Ето го воблера, на който удари последната балканка! Много ми харисваше, но се закачи в едни коренаци малко по-късно и не успях да го спася!

5 6

Дори и воблера трябва да се снима като уловена пъстърва, във водата потопен! Бъзикам си!
За HZL-то обаче нагазих на едно място до чатала и усетих прохлада, но си е обратно в кутийката, а не на клона на отсрещния бряг!

Поздрави и наслука на всички колеги!

Подобни публикации