3 1

Магията на водата

Мен пътешествията ми в България ме отведоха до едно красиво място, където съчетах с риболов и приятна почивка за няколко часа! Реката една красива и виеща се сред корените на крайбрежните дървета, а вировете редуващи се един от друг с леки прагчета! Красота! Нарамил фотоапарата и въдицата в ръка се понесох срещу течението! Бях убеден, че стръв ще си намеря в реката и не се излъгах! На всяко навеждане хващах охранен ручейник, които още не бяха се настанили по обичайните си местоположения през летните месеци! Замятах, в почти всяко едно вирче или пенлив бързей, но само вяли потапяния на индикатора и неколкократни откачания! Викам си „този ручейник трябва да му има нещо“, че не иска да се хване някоя петниста рибка! Придвижвах се нагоре по реката срещу течението и имах възможността да наблюдавам водата и извивките й минавайки покрай потопените камъни, които като стражи и сигурни укрития пазеха планинските обитатели! Наблюдавах водата от по-близък ъгъл и си давах сметка, че красотата в риболова може да се открива и в дребните елементи около нас, не само в количеството уловени бройки!

1 1
2 1
3 1

Наблюдавах тези гънки отблизо и следях как водата изчезваше зад поредния праг, като на моменти те бяха и по-високи и се спускаше със студените си води в поредния вир!

4 1

Оставих фотоапарата, тъй като с него трудно можех да пробвам и дали пъстървите са решилш да опитат примамката, която им поднасям! Уловиха се 5-6 пъстърви (балканки и американки) около и под нормата, които с предварително изстудена ръка и без да вдигам от водата незабавно откачах и хоп обратно в бързея! Не си правих усилие да ги снимам всичките, тъй като нямаше да остане време за риболов, но бяха много красиви риби!

5 1

Най-големите около 24 см. (все в нормата или под нея). Не искаше нищо по-така да раздвижи адреналина!
Стигнах до поредния бързей и заметнах срещу течението на ручейник! Плувката изчезна като мълния и засякох, но видях единствено силуета на по-голяма пъстърва и усетих напъна за миг преди да се откачи! Сърцето заподскача сибно и отривисто в гърдите ми. Викам си тук ще настане борба на преследване! Сложих нов един ручейник и с едно замятане право в начална позиция на забързаната вода! Плувката изтече, но без резултат! Заметнах малко по в ляво, след това малко по в дясно, но не ще и не ще! Смених и на камола, но също. Решавам да преоборузвам въдицата на блесна! За нула време и вече на влакното беше захваната блесна Рублекс Nr.3 с предварително премачкани контри и готов за замятане! Заметнах отново в пенливата вода срещу течението и бързо започнах да обирам! Зърнах отново сянката на по-голямата пъстърва, която се изстреля за атака, но се отказа! Аз обаче НЕ! Замятам още веднъж и завъртам два оборота и пръчката се сгъна, а водата се развихри, а от вира с мощни подскоци близо 0,5 м се истрелваше борбена американка, която даваше да се разбере, че се е закачила на блесната! Придвижих я до себе си и без да я вдигам от водата откачих внимателно тройката на блесната, която когато е без контри не оставя никакви поражения по рибите! Направих й снимка и обратно в барзея! Усмивката ми беше на лицето и сияех! Пъстървата беше около 32-33 см. и доста борбена!

6 1

Придвижвах се нагоре по реката, но останах на блесната и установих, че на нея зе закачиха обределено повече риби отколкото на стръв ручейник! За първи път ми се случва, но явно бях хвнанал такъв момент! За излета от няколко часа имах приблизително към 20 уловени риби, като половината и повече от половината бяха балканки с красиви червени петна редуващи се напръскани черни точици! Рибите бяха в диапазона около нормата и с някоя друга надхвърляща го! Разбира се и една хубава риба, чийто подскоци се помнят дълго!

В близост до мястото, където лових снимах и скала, през която е текла вода и се замислих „Колко време е трябвало на течащата вода да извае такава форма и колко преходно е всичко, което вършим“

7 1

Казвам го, защото се замислям до какви красоти се докосваме всеки един от нас и колко крехко е всичко това! Колко лесно може да се разруши! Има един интересен цитат от колегата (Тюлен)

„Вземете спомени, оставете само стъпки“

Всяка една риба плува обратно на воля без наранявания по себе си!

Поздрави и наслука !!!

Подобни публикации