2 17

Чуждоземна пъстърва

Риболовната година за мен започна с откриването на пъстървовия риболов. Хубаво откриване стана, а след това последваха редки и доста неуспешни излети за по няколко часа, но дано прозорецът да се поотвори и откъм време и риби също.

Преди десетина дни спретнах риболов надвечер на един поток, който не бях посещавал от доста отдавна. Като казвам риболов да се разбира около 2 часа. С повече време не разполагах, а стрелките направиха два пълни оборота за нула време. Та достигнах до мястото с изключително преповдигнато настроение от очакване да се потопя в шубраците, провирайки въдица сред вече раззеленените дървета. Свежест се усещаше с всяко поемане на въздух. Птичките чуроликаха вълшебно, тук там някой охлюв се полюшваше с къщичката си сред тревите и шумата. Раждаше се нов живот. Тези пролетни месеци са ми любими и винаги ме зареждат… Бързо се приведох в бойна готовност и се шмугнах в храсталака. Закичих воблер първоначално и смених няколко дори в последствие, но в крайна сметка преминах на блесна. Контрите премачкани още отдавна. Реката беше с пролетно ниво и подскачаше въодушевено сред камъните запътила се към дългия си път.

1 16

Слънцето хвърляше приятни златисти отражения сред водната шир и ми пречеше да наблюдавам дъното. Появи се магията на реката, която винаги съм се радвал, когато открия. Беше приказно.

В началните около сто замятания не дадоха резултат. Или рибите се спотайваха или някой преди мен беше наплашил или дори прибрал. Упорствах както казах на воблери. Преминах в последствие на микро клатушки и имах известен успех, че закачих красива жълтеникава балканка, която обаче се откачи на брега. Но поне открих деня.

 Смених на блесна Пантер Мартин 6. На едно място малко пред накацали потопени клони, където водата се завихряше ме атакува хубава борбена риба. Хвана ме подготвен и след секунди в кепа затанцува по-голяма пъстърва, но от далечни земи дошла. 30 /30+ см. Направих й няколко снимки и я върнах в хладната вода.

2 17

До края на излета друга друга чуждоземна пъстърва не се появи. Още няколко балканки, но не съм ги снимал. Гонеха летвата на допустимия размер, но не го минаваха. Така или иначе за мен тази мярка отдавна не е важна. Всяка риба бива връщана обратно от където е дошла.

3 18
4 18

Времето бързо се изниза и трябваше да обръщам към колата. Не бях минал огромно разстояние, но доста вирове и бързеи обходих, но само на някои от тях имах успех. Дано останалите риби, които знам, че ги има там да са си добре и да се срещнем следващия път.

Два часа, 5 риби и много гледки и емоции, които преминаха като миг.

Поздрави и до скоро

5 17

Подобни публикации