ИАРА

Забрана за риболов на пъстърва 2024-2025

| |

Уважаеми риболовци, Считано от днес 01.10.2024 г. влезе забрана за риболов на пъстърва и пъстървови риби съгласно Приложение 1 към чл. 32, ал.1 от Закона за рибарство и аквакултури.

В тази връзка, Ви обръщаме специално внимание, че на определи речни участъци е забранен риболова на всички видове риба в периода 01.10.2024 – 31.01.2025.
Участъците са подбрани внимателно и след проведено 1-месечно обществено обсъждане, като по този начин ще се намали и натиска върху популацията от балканска пъстърва в тези участъци. Т.е. в тези участъци няма да може да се лови пъстърва под претекст, че „сме за мряна, кефал или американка“.Такива участъци са въведени на реките Златна Панега в град Луковит, Огоста в град Монтана, Въча, река Искър под Панчарево и Голяма Камчия. Подчертаваме, че специалните зони не са въведени за целите участъци хвани и пусни по тези реки.

Молим да уважавате усилията по съхранение на рибното богатство и при установяване на нарушители, незабавно да сигнализирате на тел. 112 или компетентните офиси на ИАРА.

Във всички области на страната има достатъчно водоеми, където всеки може да упражнява любимото си хоби, без да се злоупотребява с точно тези речни участъци.

Бъдете внимателни, санкциите са големи!!!

Молим Ви, уважавайте размножителния сезон на пъстървата и при случаен улов на пъстърва, където и да било в страната, задължително връщайте обратно всяка една уловена балканска пъстърва.
Повече информация за точните речни участъци търсете в Прилжение 4.1 на

Подобни публикации