image 2024 07 31 210249131

Възражение от сдружение Балканка против поредния опит за кражба на наносни отложения от река Арда в условията на рецидив

|

Възражение

Срещу: процедура по реда на ЗООС за поредната кражба на баластра от Арда, маскирана като ИП за „Почистване чрез изземване на натрупания динамичен твърд отток в участък от река Арда в местността Лучево, землище на с.Буката, общ. Смолян, ЕККАТЕ 06923“ гр.Рудозем

УВАЖАЕМА г-жо Гаджева,

С настоящето писмо възразяваме най-категорично срещу процесното ИП, за което вече иначе уважаваният от нас директор на БДИБР в лицето на лицето Узунов е издал положително становище за допустимост на кражбата! Становището на лицето Узунов се открива на следния линк:

https://earbd.bg/files/File/Stanovishta_dopustimost/2024/July/%d0%9f%d0%a3-01448(1).pdf

Обръщаме Ви внимание, че за абсолютно същото ИП със същото местоположение – над контрабаража на МВЕЦ Ухловица, ние вече имахме удоволствието да Ви осъдим за незаконно решение в полза на същия инвеститор, базирано на незаконно становище за допустимост № ПУ-01-105/25.02.2022г. на предишния директор на БДИБР, което пък се открива на следния линк:

https://earbd.bg/files/File/Stanovishta_dopustimost/2022/February/%d0%9f%d0%a301-105(1).pdf

Намираме инвестиционното намерение като необосновано, нецелесъобразно и противоречащо на материалния закон, като в същото време дейностите, които е предвидено да бъдат извършени ще доведат до поредното унищожаващо въздействие върху местообитания на защитени видове в Натура 2000 зона, обявена със заповед на Министъра на околната среда и водите РД-278 от 31.03.2021г.

Обръщаме Ви внимание също така, че координатите за край на кражбата на наносни отложения съвпадат с контрабаража над ВЕЦ Ухловица, а координатите за началото на кражбата са на по-малко от 500 метра от бента за водовземането на ВЕЦ Ухловица, който представлява хидротехническо съоръжение по смисъла на чл.118з от ЗВ! В този смисъл ние намираме, че лицето Узунов пак е нарушило абсолютната забрана от чл.118з, точка 2, буква б) от ЗВ за изземване на наносни отложения от реките на по-малко от 500 метра над хидротехнически съоръжения!!!

Доказателства за началото и края на кражбата, а така също и за местоположеието на бента на ВЕЦ Ухловица представяме в приложение №1 – карта с координатите на точките и отстоянията от бента. Меренето показа разстояние от бента до началото на кражбата от 477 метра, а от бента до края на кражбата разстоянието е 190 метра.  

Обръщаме Ви внимание също така, че след като лицето Узунов не е проверило тези координати, то вероятно ще оспорва местоположението на точките и отстоянията, понеже го знаем що за Стока е. Разбира се, впоследствие ние ще обжалваме Вашето решение, базирано на незаконното становище на Узунов, и ще изискаме експертиза от вещи лица, която накрая РИОСВ Смолян ще трябва да плати като съдебни разноски.

Ето защо Ви съветваме най-приятелски да се запознаете с Решението на АССГ по адм. дело № 6562 от 2022г., за да не допуснете същите нарушения и по отношение на опазването на Натура 2000 зоните, които бяха второто основание на съда да отмени Вашето решение, което навремето ние обжалвахме твърде успешно. Така ще си спестим взаимно времето, а и ще се постигне процесуална икономия, за да не губим времето и на съда.

Накрая отбелязваме, че е налице наистина нечувано и нагло нахалство и на инвеститора, и на областния управител, и на директора на БДИБР, за което ще уведомим правоохранителните органи. Съдът да ти обяви кражбата на наносни отложения с влязло в сила решение за незаконна и след две години ти да се пробваш да прокараш отново абсолютно същата кражба, е най-голямото безобразие, с което сме се сблъсквали в и без това богатата ни практика с престъпленията на органите на МОСВ! Искрено се надяваме и Вие да не влезете в списъка с гореизброените лица!

Ето Ви и малко снимки да видите контрабаража и реката над него, та да се чудите какво точно има за „чистене“ там?

image 2024 07 31 210249131
Фигура 1. „Контрабараж“ на ВЕЦ Ухловица – край на ИП
image 2024 07 31 210311310
Фигура 2. Река Арда зад „Контрабаража“
image 2024 07 31 210326335
Фигура 3. Моста при разклона за село Киселчово- начало на ИП
image 2024 07 31 210342826
Фигура 4. Местоположение на точките за начало и край спрямо водохващането

УВАЖАЕМА г-жо Гаджева,

Отчитайки приведените по-горе мотиви и доказателства, настояваме процедурата за гореописаното ИП да бъде прекратена моментално! 

Обръщаме Ви внимание също така, че срещу лицето Узунов в момента КПКОНПИ води три разследвания заради незаконните Му становища за други две кражби на наносни отложения от Марица и още една кражба от язовир Студен кладенец със съставомерен характер по чл.282 от НК, издадени в условия на тежък рецидив. Настоящият случай ще му бъде четвърти, ето защо, Моля, не влизайте в комбинации и стойте далече от Него!

 Накрая моля, да ни уведомите на посочения в началото електронен адрес в законоустановенния срок за предприетите от Вас по това възражение действия или бездействия в рамките на Вашата компетентост, за да предприемем или не следващите наши действия в условия на неизбежна необходимост.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Сдружение Балканка, гр.София
Дата 29.07.2024г.

Подобни публикации