mark

Възражение от сдружение Балканка относно внесен в парламента ЗИД на ЗВ и допълнение на възражение срещу ЗИД на ЗЕВИ

|

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на отговорник по въпросите на екосистемните проблеми в Сдружение Балканка, гр.София, моля, в прикаченото писмо да се запознаете с възражение относно гореспоменатите законопроекти.

Надяваме се и очакваме подкрепа поне от страна на МЗХГ и от Министерство на Туризма по темата, доколкото този път във фокуса на Възражението са рисковете за състоянието на подземните и на минералните ни води, които се използват за напояване в земеделието и за хиляди дейности в туризма – спа, балнеология и т.н. и т.н.

Възражението е срещу два законопроекта едновременно, доколкото безконтролното използване на хидрогеотермалната енергия от една страна и безконтролното черпене на подземни водни ресурси от друга, които ни се предлагат от иначе уважаваните от нас Министерски Съвет и група депутати от Възраждане, предопределят негативни кумулативни ефекти, които не са оценени въобще в тяхната цялост и дълбочина.

Също така моля, при разглеждането за първо гласуване на процеснитие ЗИД-ове на ЗВ и на ЗЕВИ в КОСВ, да бъдем поканени на заседанието на комисията, когато то ще се състои. Контактите ни са посочени в самото писмо.

Моля, да обърнете внимание, че ние възразяваме пред МОСВ, МЕ, КЕ и КОСВ на НС, но го изпращаме до останалите получатели за сведение и с надеждата те да реагират адекватно, особено от МТ и МЗХГ, тъй като във възражението става дума най-вече за нарушаване на вече придобити права за водовземане в сферата на тези министерства.

Изпращаме го и до администрацията на президента, за да види и Той какви безобразия ни се предлагат за пореден път от назначеното от Него правителство!

Моля, от КОСВ и от КЕ към парламента да ни изпратят входящи номера. Предварително се извиняваме, че сме обединили възраженията срещу два безобразни ЗИД-а, но вече обяснихме защо, и молим възраженията да бъдат качени на страниците и на двата ЗИД-а.

Предварително благодаря за разбирането и съдействието.

С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
Димитър Куманов
Главен съветник Околна среда
Сдружение Балканка, гр.София

Подобни публикации