2 2

ВАС отсъди в полза на ВЕЦ край Самоковското село Злокучане

|

През 2021г. заведохме дело срещу изменение и удължаване на разрешително за ВЕЦ край Самоковското село Злокучане. След близо 2 годишна битка, в началото на 2023г. спечелихме делото срещу ВЕЦ Злокучане в Административен съд – София град.

С решението на съда може да се запознаете от следия линк:

Какво обаче се случи впоследствие. Инвеститорът обжалва във Върховен административен съд(ВАС). И спечели.

Тричленен състав на ВАС, съставен от иначе уважаваните съдийки: Светлана Борисова, Любка Петрова и Кремена Борисова, се произнася в полза на Инвеститора с безобразно решение, което е поредната Подигравка с правото от страна на ВАС!

Есенцията на това безобразно за нас решение, което не е нужно да си юрист, за да вникнеш в огромната несправедливост, е:

👉Според Закона за водите, за удължаването на разрешителното, инвеститорът трябвало да представи документи за съгласието на собствениците на засегнатите имоти, ОБАЧЕ понеже не можел да ги открие вече десет години, нямало как да представи документите и поради това можело и да не ги представи, а законът можело и да не се спази!

Гответе се утре други ден някой да започне да строи в собствените Ви имоти и да се оправдае, че не Ви е открил, за да иска съгласието Ви!

Това е положението, дами и господа! След като поредица състави на ВАС, включително и начело с Лозан Панов, постановиха, че разрешителните по Закона за Водите учредявали правото на строеж в чужд имот(неизвестно по кой закон е това и на пук на редица други състави в едни по-добри времена на ВАС), сега се стига до ново дъно, а, освен другото, в комбинация двете решения уреждат инвеститора да започне да строи в чуждите имоти още от утре!

А междувременнодиректор на БДДР по време на делата е Петър Димитров, по настоящем заместник министър с ресор Води…..

Прилагаме цялото решение, а ние сме осъдени да изплатим на инвеститора близо 2000лв разноски по делото!

Битката за река Искър над язовира не е приключила!!!

Благодарим на всички, които даряват, за да могат тези битки изобщо да се случват!

Подобни публикации