конференция тбилиси грузия

Участие в конференция в Грузия

|

Уважаеми колеги,
Приключи успешното участие на представителя на сдружение Балканка, той и отговорник по екосистемни услуги /тоест аз/, в световната конференция в Грузия – RIVERGATHERING 28-31.03.2017, Tbilisi- Georgia.

В конференцията взеха участие представители на организации като нашата – такива, които се борят да спасяват реките си от изчадията адови.
Имаше около 90 души от цял свят, като ние бяхме най-многобройната група – заедно с Иван Мишев от Балканка 06 Благоевград и Андрей Ралев от СДП Балкани. Бил е поканен и Любо Костадинов от WWF, обаче той не можа да дойде и това си е.

На самата конференция другите участници показаха такива зловещи престъпления, че направо ми се схвана мозъка. Само един пример – река Меконг в момента изхранва с риболов над 100 милиона души по цялото си протежение – в Китай, Лаос, Тайланд, Виетнам и другите не ги запомних, а може и да обърках и някоя от изброените.

И сега им готвят над 30 парчета и народа загива окончателно. В Колумбия пък до 2016г са убити около 130 души, които са оказвали съпротива…

Израел, Тайланд и сума ти още държави от Азия, Африка, Русия, Украйна, Молдова, всички от Европа, Северна Америка, Австралия и т.н. и т.н. И навсякъде все едни и същи проблеми… направо не ми се говори.

Имаше и от Македония, Албания и Босна и Херцеговина – техните проблеми точно като нашите, само дето ние сме доста по-напред с матриало. От една страна – защото на нас са ни направили доста повече ВЕЦ /с изключение на Албания/ и от друга – защото ние вече не даваме да се построи нов ВЕЦ, както ще спрем и бъдещия в минало време язовир Яденица в най-скоро време, само да се появят някъде докладите по ДОВОС и ДОСВ и ги правиме на нищо и т.н.

Чакай, че се отплеснах. Обаче, понеже и ние направихме презентация и дойде звездният ни час! Както се казва – и ние дадохме нещо на света, така да се каже. Само като им показах сайта и те паднаха по гръб. Оказа се единственият такъв сайт на света и това си е. Споделих какъв ефект има, когато например при обществени обсъждания, срещи и пр. – само да ми дадат да показвам от сайта и всички останали млъкват и всякакви спорове се прекратяват и пр.

Що се отнася до рибните ни проходи – гордата Българска хидротехническа мисъл доказано е сътворила двата най-тъпи рибни проходи на света – ВЕЦ Сливка и ВЕЦ Хладилника. Това е доказан факт, защото никой не беше виждал такова чудо, а участниците в конференцията са видяли всичко възможно.

И сега тия горди творби, ообрени между другото от Български басейнови дирекции, обикалят навсякъде, да ни се смее целия свят?

Споделих стратегията ни и за черния списък на убийците на реки и на списъка на спасителите – и това не го знаеха останалите участници, и го оцениха много високо.

И ние понаучихме някой друг номер от тях, и с непърпение чакам да го приложиме на нашите органи по околна среда и вода, но засега ще запазя тая работа в тайна, за да е изненада.

Споделих още един номер, който подготвяме в борбата зрещу бъдещия в минало време язовир Яденица, но и него не мога да кажа по обясними причини.

Както и да е. Срещата беше прекрасна, като участвахме и в протест на една прекрасна река, за да помогнем малко на Грузинците, че и те бая са я закъсали.

Само между другото вметвам, че имаше и двама участници с червени шапки, но след като разбраха каква е работата, осъзнаха, че нямат право да носят точно тоз цвят, но нямаха други да си ги сменят и пр.

Само между другото обръщам внимание, че Босненците са малко по-напред от нас, защото тяхното министерство е осъзнало, че реките могат да изкарват пари и по друг начин – с каяк, рафтинг, с риболовен туризъм, свързани с малки хотели и кръчми и това онова, и че там май-няма да има ВЕЦ-ове, за разлика от нашите министерства, дирекции, инспекции и тем подобните тям.

За отчета мога да кажа, че се изхарчиха точно 40 долара, ни повече, ни по-малко – за две вечери, които не бяха покрити от организаторите и за едно такси. Тоест – доста евтино ни излезе, понеже, както много добре знаете, ние пари нямаме и това си е.

Толкоз засега. Чакам да ми изпратят още снимки, както и друга информация, с която ще допълваме темата. По-натам ще кача и малко видеоклипове, че сега нямам време.
Поздрави

Подобни публикации