16

Световен ден на мигриращите риби – 21.05.2022г. – Почистване на река Голямата край село Бяла Паланка

|

21.05.2022 беше специален ден. Този ден беше набелязан за Денят, в който над 350 акции на 6 континента щяха да честват Световния ден на мигриращите риби. Това е кампания, която има за цел да обедени всички, които имат интерес към реките и тяхното опазване, като безспорно, когато говорим за опазване на реки, то мигриращите видове риби са едни от най-уязвимите.

Така че за нас от сдружение „Балканка“, този ден е специален, именно защото акцентът е поставен върху мигриращите риби, а много хора като чуят това название го свързват с нашата любима „Балканка“. Ето защо ние за седма по ред година решихме да се включим с акция в кампанията. И отново не изневерихме на традицията ни, нашите акции да се провеждат на реки, на които е въведен специален режим на риболов „хвани и пусни“ за всяка уловена „Балканка“. Защото всички тези реки наистина са „специални“, но за да изпълняват истинската си функция за тях трябва да се полагат много грижи.

След десетки акции през последните 7 години, ето, че дойде ред да се включим и в една доста отдалечена за нас дестинация – реката протичаща южно от връх Чумерна, преминавайки през село Бяла Паланка и други села в тази част на Стара планина. На акцията присъстваха хора от Бургас, София, Стара Загора, Велико Търново, както и представители на местното ловно сдружение.

„За съжаление, малко сме разочаровани. Не се получи организацията на местно ниво, никакви външни доброволци. Събрахме се общо всичко 10 човека. В същото време двайсетина местни седяха на мегдана. Отидохме и ги поканихме да се присъединят. Изгледаха ни странно и не реагираха. След малко един идва и ни вика, да си вземем биричка и да седнем край реката, да не се занимаваме с глупости. След проведен инструктаж и няколко сборни снимки, се разделихме на две групи и се отправихме към реката. Слизайки към долния край на селото, подминавам младеж, който нещо си правеше по колелото. Заговорих го и го поканих да идва с нас … нещо беше крайно неадекватен и не пожела. После слизаме до реката, излизаме и гледаме един леко странен човечец ни гледа. Поканихме го и него, а той горкия, едва говореше. Не е лесно, но все пак след 40 минути се включи, като ни донесе една количка, с която после извозихме боклука … В същото време някаква жена, леко карайки се, ни вика, явно притеснена от това,че две непознати коли са им спрели на полянката пред тях, „Какво ще правите“? Отвърнахме добронамерено „Хайде с нас да почистим“ … Мълчание….

В интерес на истината, не беше лесно чистене. Реката беше силно замърсена и за около 3 часа чистене ефектът беше почти нулев. Все пак около 60 чувала боклук бяха извън реката.“, разказва Иван Пандъков, участник в акцията и председател на сдружението.

На акцията освен чистене, се пуснаха и малко рибки от вида балканска пъстърва, осигурени от местната ловна дружинка, както и бяха поставени информационни табели за режимът на риболов по реката.

По-долу може да разгледате албум със снимки от събитието:

Подобни публикации