Dambust korica FB 2

Прожекция: #DamBusters:The start of riverlution в Дом на киното на 13.12.2022

|

На 13.12.2022 вторник от 18:00 часа
Сдружение Балканка, с подкрепата и на Basecamp, Ви каним на прожекцията на филма:
#DamBusters: The start of Riverlution
От режисьора Francisco Campos-Lopez Benyunes
Продължителност 73мин.
https://dambusters.net/
Място: Дом на киното / Dom na kinoto
Вход свободен!


Знаете, ние от години показваме на всички истината за „прокълнатите реки“ и въздействието, което оказват преградите, изградени в реките, върху живота на всички, включително и хората.

Елате да се потопим заедно в пътeшествието на Пао през Испания, Франция (държавата премахнала най-много прегради по реките си досега в Европа), Литва, Естония и Финландия, в което тя ще ни разкаже за някои от най-емблематичните случаи на премахване на бентове по реките и обещава, че ще бъдем впечатлени.

Пао е инженер по горско стопанство, част от екипа на Dam Removal Europe, и последните години специализира в темата с възстановяването на реките. Запалена по свободното гмуркане от малко дете, тя израства като мечтател, който иска един ден да види реките и морето отново здрави, каквито са били преди векове. Когато разбира, че има начин да се обърне хода на процесите и огромните структури, изградени от човека в реките, могат да бъдат премахнати, тя прави дълго проучване на случаите по премахване на бариери по целия свят, документира ги и участва в създаването на най-мащабната платформа с информация за подобни случаи.

Чрез филмът, тя най-после има възможност да срещне зрителите с тези герои на нашето време и техните истории, успели да възстановят реки. Пао ни пита: Колко бихме изкарали, ако си запушим артериите/вените? Това правим ние, когато преграждаме реките. Блокирайки реките, ние убиваме и бъдещето на нашата планета. Решението? Има едно сигурно решение на този проблем – преградите рано или късно, трябва да бъдат премахнати! Елате на събитието, за да почувстваме заедно емоцията от това една река да потече отново свободна!

Помогнете ни да популяризираме събитието, като разпространите плака във вашия офис, училище, университет, близка автобусна спирка. Може да свалите постер за събитието от тук:

Ако искате да подкрепите борбата срещу преградите по реките, може да ни подкрепите по един от начините, описани тук.

#Loveflows #FreeRivers

Подобни публикации