01

Посещение на ВЕЦ по реките Черни Вит и Златна Панега със студенти от биологически факултет на СУ-София

|

Здравейте, вчера, заедно със студенти от биологически факултет на СУ София и клуб С.К.О.Р.Е.Ц. към БФ, направихме посещение на няколко ВЕЦ, като студентите имаха възможността да научат много нови неща за реките, за живота в тях и за ВЕЦ, както и въздействието, което оказват на речните и крайречни системи, а и на нас хората. Надяваме се все пак сред 7-мината наши спътници да е покълнало семето на „балканците“.

Днес им показахме и погребана под наноси река, показахме им истинска здрава река, показахме им и планина от изгребани наноси, показахме им пресушена река, показахме им всевъзможни глупави рибни проходи, като анализирахме наблюдаваното, изобщо обхванахме много аспекти от нашата работа и познания.

На ВЕЦ Черни Вит реката беше почти напълно пресушена и на практика я нямаше. Под ВЕЦ Сироко нещата са все едни и същи – погребана и мъртва река, като най-финият нанос вече е отнесен и е натрупан долу при ВЕЦ Черни вит. На ВЕЦ Румянцево на река Златна Панега станахме свидетели как реката напълно спря да тече, докато бяхме там, при което подадохме сигнал на Зелен телефон в БДДР, та и това видяха студентите.

Специални благодарности на Пенчо Пандъков за помощта и желанието да се включи в инициативата. Специални благодарности и на Георги Бъчваров, който се включи активно, като помогна и с транспорта на участниците. Разбира се благодарности и на гл. ас. д-р Атанас Грозданов, който организира студентите.

Посещението е доброволно организирано с лични средства на сдружението.

Повече за нашите вече отминали образователни акции може да научите тук: https://balkanka.bg/…/%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd…/

Ако искате да подпомогнете образователната кампания на сдружението, може да ни подкрепите по един от посочените в сайта начини, защото ние вярваме, че това е начинът нещата да се случват правилно.

Подобни публикации