93

Образователен лагер „С река на сърце“ край река Росица – 01-03.09.2023г.

|

В дните между 01-03.09.2023г., край водите на река Росица, там на брега, където вече 2 години по същото време, провеждахме традиционно Зелено училище, се написа една приказка. Приказка, за сътворяването на която бяха нужни да се съчетаят основно 4 елемента:
– Доброто;
– Желанието за знание;
– Детските усмивки;
– себераздаването на доброволците и организаторите.

В Балканка обичаме да си поставяме високи цели, които не биха били изпълними без важните пчелички, членовете на сдружението и нашите приятели, които са готови да превърнат една поляна, сгушена сред красивата крайречна гора при меандрите на река Росица, в дом за малки и големи. А това не е лесно, защото мястото е с неподправена дива красота, способно да те извади от зоната ти на комфорт и да открие пред теб ново лице, което дори ти самият може да не познаваш. И на това място се проведе тридневен речен фестивал. Но щом до нас са и нашите партньори от Future World, трудно нещо би ни отказало.

Честно казано, от дистанцията на времето, колкото повече си мислим, толкова повечe се изненадваме, колко много работа е необходимo да бъде свършена, за да наречеш това диво място, макар и за три дни, „свой дом“. За щастие, тази година и времето беше с нас, та това е може би 5-тия елемент, без който трудно биха се случили голяма част от дейностите, проведени под жаркото слънце и ярките звезди.

Ето, че е 31.08, ден преди обявеното начало. На поляната вече от няколко дни се забелязва нетрадиционно оживление. Копае се тоалетна, коси се тревата, чистят се храсти и боклуци. Прави се нова маса, която поставя началото на мечтаната „кухня под звездите“:

В следобедните часове, лагерът започна да придобива съвсем приличен вид. Разбира се, оставаше още много работа, докато съберем всички важни елементи на едно място:

ДЕН 1

Дойде 01.09, а в ранните следобедни часове приготовленията продължават. Лека полека, след обявения час, поляната започна да се изпълва с детска глъчка. Доброволци и родители се раздаваха, за да се оформи лагера, а някои, започнаха да мислят за вечерята, която щеше да е истинска, домашна, вкусна лютеница, приготвена в „кухня под звездите“ и гарнирана с домашно сирене … ммм. Други пък се отдадоха на риболов, игри и на усещането за безгрижност.

В следобедните часове имаше и една изненада. Уникална детска презентация, на двама млади бъдещи учени, които показаха, че за тях вече няма тайни в химията. Изнесоха ни демонстрационна тематична лекция за замърсяването на водата и методите и процесите, които протичат, при нейното пречистване. Със сигурност, Белите мрени в река Росица ще оценят тези знания 🙂

Ден 2. Зеленото училище

Дойде време да докажем, че и елемент номер 2 е наличен – „желанието за знание“. Зеленото училище е момента, в който ние в „Балканка“ от 6 години влагаме цялото си сърце, душа и знание, за да предадем нова и полезна информация за речните и крайречни системи на нашите гости, защото през познанието преминава пътя към опазването и истинската любов.

Форматът на зеленото училище, което е в основата и на идеята за целият фестивал, е изпълнен с разнообразни занимания, така че всеки да намери себе си, преминавайки през отделните класове, а те на река Росица бяха:
– биоразнообразието по река Росица (риби, птици, бозайници и дънни безгръбначни);
– опознаване на горите;
– риболов и риболовна техника;
– разделното събиране на отпадъци и рециклирането им;
– гребане с каяк във водите на река Росица

Всички тези дейности бяха допълнени с разнообразни кръжоци като работилница за работа с глина, плъстене на вълна, рисуване, риболов, фитоцианотипия и други. Трудно е да бъдат изброени всичките, но със сигурност оставиха страхотни спомени в децата.

В края на деня децата имаха възможност да видят улова на прилична щука, която направи страхотно приключение. Всички искаха да се снимат с нея, а при освобождаването обратно, същата ядосано махна с опашката и успя да опръска всички, намиращи се на първа линия. Разбира се, това беше темата на вечерта в „детския лагер“:

Вечерта завърши с вкусната рибена чорба от шеф-готвач Красимир Низамов (с купена от магазина риба), много песни и раздумка край огъня:

Ден 3.

Последният ден започна с вкусна закуска, продължи в много игри, състезание по разделно събиране на боклук, орнитологична разходка, преглед на фотокапаните, поставени на първия ден. Всички бяха вече поуморени, а предстоеше и най-тъжното – събирането на лагера.

Речният фестивал се получи повече от добре, изпълнен с много емоции и свежо настроение. Беше посетен от над 70 деца, като заедно с техните родители, доброволци и всички, допренесли за случването му, през лагера за 3те дни минаха близо 200 души. Всички имаха възможност да се забавляват с богатата програма на организаторите:
– зелено училище
– забавни игри;
– готвихме заедно;
– лагерен огън с много песни и вълнуващи истории;
– презентации
– гребане и спускане с каяци по река Росица;
– плуване и къпане в реката;
– други.

Споделяме с Вас галерия със снимки от неизброимите вълнуващи мигове.

Благодарим на фотографката Photography by ZAG и на всички други, които споделиха снимките с нас. Благодарим Ви за усмивките, за желанието, за любознанието, за старанието, за живота, който дарихте на приказната поляна, омайната река и най-вече на нас – организаторите!
Благодарности на всички, които ни подкрепиха и които допринесоха с труда, времето и познанията си, за обособяване на лагера и за всяка от разнообразните дейности от програмата на събитието. Вероятно сме пропуснали някого в следващите редове, но не и в съзнанието си:
– Членовете на Риболовен клуб „БАЛКАНКА“(Пенчо Пандъков и Хелена Худжек) и сдружение Future World като основни организатори;
Туристическо дружество „Приста“ – Русе (Сашо Попов и другари), провели уроците по спускане с каяци;
– Ръководителите на разнообразните творчески работилници, учебни часове и образователни беседи; (Милен Игнатов, Боян Топузов, Елица Максимова, Краси Христов, Вихрен и Ясен, Ру Панкова, Илза Флоризи, Марго Симеонова, Иван Пандъков, Богомил Иванов – Людмила Тодорова, Георги Харизанов, Тихомир Маринов, Христо Цветанов, Димитър Димитров);
– Влади Ванков за самобитните музикални ритми, които развълнуваха сетивата ни;
– Сърдечно благодарим и на прекрасните жени от с. Никюп, които ни дариха с вкусни и направени от сърце сладкиши;
– Специални благодарности на нашия шеф-готвач Красимир Низамов, който отново ни приготви най-вкусната рибена чорба и разядка;
– Кметството в с. Никюп за безусловната подкрепа и сътрудничество (Йорданка Атанасова и Цветомила Косева);
– Специални благодарности на Христо Христов, кметът на село Ново село, който отново ни предостави оборудване за лагера и винаги е готов да ни помогне!
– Благодарност и за Висшето военно училище във Велико Търново за здравите и удобни полеви столове!
– Благодарим и на нашите доброволци, без които това събитие нямаше да се случи; (Любомира Devimantra, Васил Стоичков, Александър Петков, Ивайло Атанасов, Уокаста Ивв, Merve Sena Kara, Mert Can İzci, Павлин Манев, Вера Гайтанджиева, Гичка Пандъков, Георги Пандъков)!

Имаме вече множество нови идеи, които ще се радваме да осъществим следващия път, но без ваша помощ, те не биха били възможни. На добър час! Не забравяйте да насърчавате децата да приключенстват, творят и да отглеждат познанието в себе си!
Харесайте страницата на лагер Образователен лагер „С река на сърцето“, за да научавате още информация за бъдещи събития, свързани с речния фестивал край река Росица.

Подобни публикации