dsc 5134a 1 600x336 1920w

Международна среща в Литва 18-19.12.2017

Честита Нова Година! Бъдете здрави и усърдни, за да продължаваме опитите заедно за опазване реките на България – „кръвоносната система“ на нашата природата. И не спирайте да мечтаете, както и ние няма да спрем да мечтаем за чисти и живи реки.

За нас от Сдружение „Балканка“, 2017 г. беше изпълнена с много нови
предизвикателства: имаше успехи, имаше и разочарования, но една от новите наши активности беше участието ни по редица форуми на международната сцена. След посещение на конференции в Грузия, Хърватска и Полша, на които успешно представихме дейностите на Сдружението в борбата с унищожителите на Българските реки, на 18-19 декември, нашият член-хидробиолог, Пенчо Пандъков, взе специално участие на конференция в Литва. Ето какво написа Пенчо, във връзка с участието си.

Пенчо Пандъков:

Преди 10 дни представих нашето сдружение на международна конференция в Литовския град Друскенинкай, посветена на интегрираното управление на речните басейни и също и проблема със замърсяването на водите с микропластмаси: „Addressing common challenges of the Baltic Sea Basin by working on Integrated River Basin Management, microplastic & litter inputs“. Ето линк към събитието, от където може да свалите всички представени презентации, програмата и участниците: https://www.ccb.se/event/2017-baltic-sea-basin

На кратко за конференцията:

Организатор бе Coalition Cleen Baltic (http://www.ccb.se/), НПО чадър, обединение между повече от 30 НПО, работещи в сферата на управлението и опазването на водите от водосбора на Балтийско море. Срещнах се с председателя ѝ на предишната конференция в Полша, който бе много впечатлен от активностите на клуба и ситуацията в България и ме покани да ги представя и на този форум. Неговият професионализъм също ме впечатли. Казва се Михаил Дуркин – руснак, живеещ в Швеция от 10 години, с дългогодишен административен опит в управлението на водите, морски биолог и с контакти навсякъде… Та участвеха 56 човека от 14 страни – представители на НПО, университети, институти и държавни структури. Най-многобройни бяха представителите на Полша, Русия, Украйна, Беларус и Прибалтийските републики. Имаше и от Германия, Швеция, Ирландия, Чехия, САЩ и др. Интереса към България и Балканка бе огромен след презентацията. Всички се шашнаха и после два дена постоянно ме питаха разни неща и искаха контакти. Вече по традиция, особено впечатляващи бяха рибните проходи, които им показах, сайта за вецовете, а също и работата която вършим и подхода ни. Та скромното ми мнение е, че Балканка става известна на север и е способна да вдъхнови, мотивира и да бъде източник на експертиза и опит. Прикачвам няколко снимки от събитието, а също и презентацията, която представих.

Презентацията на сдружение Балканка е качена на следния линк:

https://irp.cdn-website.com/53007095/files/uploaded/PPandakov_Balkanka_Druskininkai.pdf

Подобни публикации