Распер

Забрана за риболов на распер 2024 от 1 март до 30 април

Риболовът на распер е забранен от 1 март до 30 април всяка година в България. Тази временна забрана цели да защити този бърз и важен вид по време на неговия размножителен период.

ВНИМАНИЕ! Със заповед № РД09-406/11.04.2024 за забрана за улов на пролетно-лятно размножаващите се видове риба се удължава забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31.05.2024 г. включително!

Защо е важна забраната?

  • Опазване на популацията: Подобно на много други риби, популацията на распера е намаляла през последните години поради различни фактори. Забраната помага за възстановяването на броя им, като им позволява да се размножават успешно.
  • Здравословно потомство: Размножаването през подходящия сезон гарантира, че малките се излюпват здрави и имат по-голям шанс на оцеляване.
  • Екологичен баланс: Расперът играе важна роля в екосистемата на реките. Защитата му допринася за поддържането на баланса в цялата водна среда.

Какво можем да направим?

  • Спазвайте забраната: Ако сте запален риболовец, уважавайте забраната и се насочете към риболов на други разрешени видове през този период.
  • Разпространете информацията: Споделете за забраната на распера с приятели и колеги риболовци.
  • Подкрепете устойчивите практики: Не купувайте распер по време на забраната. Расперът е дива риба и не се отглежда със стопански цели.

Заедно можем да допринесем за опазването на распера и цялата екосистема на нашите реки!

Можете да намерите повече информация за забраните за риболов на сайта на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури: https://iara.government.bg/wps/portal/iara-web/home/useful.information/prohibition

Снимка източник: https://spinning365.com

Подобни публикации