ИАРА

Забрана за риболов на пъстърва 2022-2023

| |

Уважаеми риболовци, Считано от днес 01.10.2022г. влезе забраната за улов на пъстървови риби съгласно Приложение 1 към чл. 32, ал.1 от Закона за рибарство и аквакултури.

В тази връзка, обръщаме Ви специално внимание, че на 4 речни участъка, със заповед №09-89/03.02.2022г. на Министъра на земеделието и храните е въведена забрана за извършване на риболов на всички видове риба в периода 01.10 – 31.01 за периода 2022-2024г. Молим да уважавате усилията по съхранение на рибното богатство в тези участъци, а при установяване на нарушители, незабавно да сигнализирате на тел. 112 или компетентните офиси на ИАРА. Участъците са подбрани внимателно и след проведено 1-месечно обществено обсъждане, като по този начин ще се намали и натиска върху популацията от балканска пъстърва в тези участъци. Т.е. в тези участъци няма да може да се лови пъстърва под претекст, че „сме за мряна, кефал или американка“.Такива участъци са въведени на реките Златна Панега в град Луковит, Огоста в град Монтана, Въча и Голяма Камчия. Подчертаваме, че специалните зони не са въведени за целите участъци хвани и пусни по тези реки.

Във всички области на страната има достатъчно водоеми, където всеки може да упражнява любимото си хоби, без да се злоупотребява с точно тези речни участъци.

Бъдете внимателни, санкциите са големи!!!

Молим Ви, уважавайте размножителния сезон на пъстървата и при случаен улов на пъстърва, където и да било в страната, задължително връщайте обратно всяка една уловена балканска пъстърва.
Повече информация за точните речни участъци търсете в Прилжение 4.1 на Заповедта:https://balkanka.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0…/

Подобни публикации