51 1

„Дай шанс на Балканката“ – 24.06.2023г., река Искър, Злокучене

| |

Часът е 8, утрото на 24.06.2023г. Злокучене още спи, само местният петел се опитва да разбуди селото. Реката е голяма, идеална за рафтинг и много адреналин, виждат се леки изпарения, а слънцето вече се вдига право нагоре и е ясно, че ще бъде лято, поне до обяд. Няколко мишелова правят сутрешен заход над близката гора и денят си започва.

Кметът е окосил ливадата, слагаме шатрата, масите… Доближаваме се до реката и става ясно къде трябва да извадим някой плик, шише, телевизор…. всичко си има в любимата ни река!

5 1

Участниците почти сме се събрали, ние от Балканка, служители на Лидл, чакаме със затаен дъх местните. Чакаме ги и накрая идва една майка с двете си деца, момченце и момиченце, 1-2 клас. Това са представителите на местната общност, нашите важни герои….Значи сме готови.

Официално започваме, няколко думи за Искъра, за главоча, за безопасността и тръгваме по реката. Чистиме около моста на Злокучене, Драгушиново. Слънцето силно пече, а водата ни разхлажда. Един камион с боклуци се напълни и чакаме всеки момент рибките. Чакахме ги и те дойдоха накрая.

Реката е голяма и търсиме тихи ръбчета и от днес плуват още няколко хиляди рибки в нашия любим Искър. Задачата е изпълнена, а участниците са леко изморени и напечени от слънцето. Отиваме в местната кръчма и там в раздумки и разбор на деня се смеем и казваме Наздраве!

Потегляме за София. Някакъв щит има около мен и нищо не може да ме ядоса, леко изморен, доволен. Отдъхвам и си казвам, другия път ще дойдат повече.

Виктор Брънчев,
Администратор на сдружението и организатор на акцията,
провела се на 24.06.2023 на река Искър в района на селата Злокучене и Драгушиново.

Подобни публикации