Вълкът на Върбовка

Вълкът на Върбовка. Разследване на Антикорупционен фонд

Супер интересен филм на Антикорупционен фонд по темата със завода за изгаряне на боклук край Павликенското село Върбовка, който Румен Гайтански – Вълка иска да строи.

Идеален пример за това как се прокарват изключително вредни за околната среда и здравето на хората бизнеси – или като представени под формата на друго ИП, или изменени на по-късен етап, но позовавайки се на стари документи, или разбити на парче или като някой някъде в държавата, някой Министър, някой кмет или пък общински съветник, или пък директор на РИОСВ си е затворил очите „напълно безплатно“. Всичко това са нарушения на ЗООС, но се случват, а опасността е съвсем реална.

Много пъти сме споделяли темата, тъй като нашето скромно сдружение беше един от двамата представители включени в ЕЕС, които се борят с това инвестиционно намерение от самото начало. Огромната воля и непримиримост на местните жители обаче е в основата на това тази битка да продължава. Въпреки всякакви приложени похвати да се влияе върху целия процес тяхната битка в съда, заедно с РИОСВ В.Търново срещу инвеститора продължава.

Въпреки отрицателните становища на Министерство на здравеопазването, въпреки над 20000 събрани подписи от региона срещу ИП, въпреки многото протести, кулминацията на които е отрицателното решение за проекта от РИОСВ В.Търново, след оглавяването на РИОСВ от Мая Радева, инвеститорът води дела, които освен това печели ….

И доколкото вмомента имаме две решения на ЕЕС, едното в полза на Инвеститора, а другото в полза на обществото, трябва да припомним, че решенията на Директорите на РИОСВ по отношение на актове в тяхната компетентност са административно независими, т.е. директорът нито има задължение да се съобразява с решенията на Експертния Екологичен Съвет, нито пък е ограничен до провеждането на само един такъв съвет. Той може да провежда колкото иска съвети, с когото иска, защото неговото решение е основание за процедиране на цялото ИП по нататък. Поради тази причина Директорът на РИОСВ В.Търново свика втори ЕЕС на който 19:2 гласуваха против това ИП.

Гражданите дори и да загубят делата сега, трябва да знаят,че съдът няма как да укаже на директора на РИОСВ какво решение ще вземе след това. Той трябва да вземе правилното решение за гражданите, които отдавна казаха НЕ на това ИП. Така че битката ще бъде загубена само когато гражданите се откажат.

Цялото разследване на Антикорупционен фонд можете да намерите тук:

https://acf.bg/bg/valkat-na-varbovka-kak-s-podkrepa-o/

Подобни публикации