42 067 пъстърви от „Лидл” и „Балканка”

Над 42 000 балкански пъстърви бяха пуснати от „Лидл България” и риболовен клуб „Балканка” в реките на България. Подаръкът към природата е част от играта „Дайте шанс на балканката”, организирана от веригата за хранителни стоки. В продължение на десет дни играта вървя във „Фейсбук”, като изискването към участниците беше да хванат он лайн колкото може повече виртуални пъстърви. За всяка от тях „Лидл - България” осигури закупуването на една истинска жива пъстървичка. В края на играта общият брой на улова беше 42 067 балканки, хванати от над 7000 участници. Рибките бяха взети от известната люпилня за пъстърви на язовир „Тошков чарк” и разселени по реките от опитните зарибители от клуб „Балканка”. Зарибени с планинските царици бяха общо 42 км речни участъци. Най-голямата партида от рибки първо мина през магазина на „Лидл - България” в столичния квартал „Дружба – 2”, където гостите на импровизираното тържество и журналистите успяха да зърнат петнистите мъничета в чувалите, пълни до половината с вода и надути с кислород. Оттам с брандирания микробус рибките поеха към пъстървовата зона на река Искър. Техен нов дом стана участък от около 10 км с чиста и хладна вода от недрата на Рила. В зарибяването се включиха и доброволци от Самоков, които поеха ангажимента да пазят пъстървите от бракониерски набези. Ръководството на клуб „Балканка” издаде на „Лидл - България” специална грамота за жеста, с който беше дарен живот в реките. Компанията от своя страна вече се класира в челните места на най-големите зарибители с балканска пъстърва през тази година. Предвид високия интерес на публиката към кампанията, от „Лидл България” се ангажираха да я реализират повторно в края на пролетта, когато стартира отново сезона на зарибяването. „Благодарим на „Лидл България” за това, че приеха предизвикателството да реализират подобна кампания. Радваме се, че чрез вас успяваме да популяризираме проблема с изчезването на балканската пъстърва до повече хора и видяхме, че те с желание допринесоха за тези над 42 000 рибки, които пускаме днес в родните реки.”, заяви председателят на клуб „Балканка” Алън Тюфекчи при връчване на благодарствената грамота.

125 000 БЪЛГАРСКИ БАЛКАНСКИ ПЪСТЪРВИ

Продължението......

Днес бяха зарибени още десетина реки в парка от хората отговарящи за охраната там,съвместно с хора от Клуб Балканка и няколко доброволци.Мога да кажа че стана точно това което трябваше да стане.Още 32 000 балкански пъстърви имат нов дом и се надявам ,че ще оцелеят и ще доживеят до старини дето се вика...

Организацията беше трудна,но с общи усилия всичко стана шест.Имаше и двама които бая зор видяха,че ги бяхме "нацепили" в най-дългите и трудоемки маршрути,но....Те не се оплакват убеден съм... :wink:  :wink: Рибките бяха отново от г-н Урумов в цветущо здраве и с доста прилични размери.Абе както си трябваше.....Огромна благодарност и на хората от охраната на парка,които за пръв път видяха как трябва да се прави правилното зарибаване.Като видях с какъв ресурс от хора и техника разполагат направо не знам как се оправят.Евала на такива люде.Ето и малко снимки,че то с кофи,чували и фотоапарат не е много лесно на височина над 1500 м.н.в.
Ето и рибките:

031588002

Съвместна акция на ИАРА и „Балканка” срещу бракониерите по Вит

Ловеч, д-р Йордан Найденов

 

Припомням, че наскоро по сигнал от риболовци от клуб „Балканка” и публикации за бракониерство  в сайта bigfish.bg в пъстървовите зони на  Тетевенския балкан, ИАРА Ловеч извърши серия от проверки в този район и състави над 20 акта за нарушения на правилата за отговорен риболов.

ОЩЕ 28 000 БАЛКАНКИ В РЕКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Вчера уснахме още 28 000 балканки в реките на България, които са само част от общо 140 000 балканки които ще се разслят тази есен!

Както беше съобщено по-рано, клуб „Балканка” наскоро беше поканен за партньор на един от планинските паркове в зарибяването с балканска пъстърва. По план общо 250 000 рибки ще бъдат пуснати за две години в реките на парка. Първата акция се проведе в събота, 14 септември, при която 28 000 пъстървички бяха разселени в общо девет реки от работниците в парка и доброволците от клуб „Балканка”.

Акцията стартира в 9 часа сутринта, като рибките бяха докарани от стопанството в „Тошков чарк”, спечелило по-рано обществената поръчка за доставка на зарибителния материал (ако ви трябват балканки, препоръчваме ви да ги вземете оттам http://www.avishold.com/) . Пъстървичките бяха с големина между 3 и 6 см, изключително жизнени и в отлична кондиция. Да протоколират зарибяването бяха дошли и представителите на местното подразделение на ИАРА.

След това парковите работници и доброволците от клуб „Балканка” започнаха разнасянето на чувалите с рибки. Задачата беше изключително трудоемка, тъй като по план балканките трябваше да бъдат закарани и разселени в най-дълбоките джендеми, далеч от бракониери и токаджии. Екипите потеглиха към планината с високопроходими автомобили, тъй като се налагаше шофиране по изключително труднодостъпни места. Наложи се на някои места чувалите да бъдат сваляни на ръка в урви, дълбоки почти километър!

За зарибяване бяха определени най-горните течения на реките, които на практика представляват чисти планински потоци с бистра и ледена вода. Експертите от парковата охрана и от клуб „Балканка” констатираха, че въпросните места бъкат от храна за пъстървичките – ручейници, мамарци и ред други ларви щъкаха по камъните и пясъка на дъното. Това е гаранция, че  мъниците ще имат с какво да се хранят, докато пораснат достатъчно и слязат да живеят в по-долните участъци на реките.

Следващата зарибителна акция ще бъде в петък, 20 септември 2013 г., в няколко други реки на територията на парка. От клуб „Балканка” приятелски канят всеки етичен и коректен риболовец и природолюбител, който желае на доброволни начала да помогне с труда си в разселването на рибите. Телефонът за връзка е 0897 033080 - Борислав Богданов, клуб БАЛКАНКА.